Vin

Naturligt Korkat eller syntetiskt skruvat?

Det ligger mycket i charmen med ploppet som uppstår när du drar upp din korkskruv och får det där ploppjudet som bara en naturkork kan ge. Nästan något perverst blir det dock när det rör sig om en syntetisk/plastkork som ger ifrån sig ett något gläfsande läte. Men de ljudet som skruvkorken ger är ett klickande ljud som inbjuder till fest, nästan jämförbart med ljudet av att öppna kapsylen på en kall öl eller kall ölburk. Ett ljud som många av oss läskas av. 
 
Foto: Mikael Göransson
 
Jag står för att jag gillar/föredrar vinflaskor med skruvkork och det är främst av smidighetsskäl. Lika mycket som det är det tidssparande är det mer garanterande för att vinet är korrekt. Det finns statistik som säger att 3-4% av alla viner med naturkork är såkallat "korkskadade". TCA (Trichloroanisole) som ämnet egentligen heter är ett ämne som i de flesta fall kommer från korken själv eller i de mer jävliga fallen så är det från något av de ekfat som en del av vinet lagrats på under vintillverkningen. Har inte vintillverkaren då upptäckt det innan buteljering så blir du snart varse. Vinet får en karaktär av mögel och fuktig jordkällare och smakerna plattas ut där bakom. Ibland är det väldigt lätt att hitta och ibland smyger det sig fram med luftning. 
 
Är du osäker på att ditt vin är korkdeffekt så vänta några minuter, prova igen och är du fortfarande säker så korka igen flaskan. Är du fortfarande osäker så ta med flaskan till någon du känner som du tror kan vin eller till någon snäll Sommelier som kan konfirmera din intention. När du är säker så ta med den deffekta flaskan till Systembolaget så hjälper de dig mer än gärna med att byta den mot en ny flaska eller så får du pengarna tillbaka. Systembolagets regler säger att du ska ha en tredjedel kvar av innehåller så slå inte för mycket i slasken eller i en mindre förstående vän. 
 
Om ni har någon vän som säger att enbart billiga kvantitets- viner har skruvkork så ta med dem till närmst internetkopplade telefon/platta/dator och visa dem systembolagets hemsida och följande viner: Penfolds reserve Bin 13A Chardonnay 2013 och Laroche Chablis Blanchots Grand Cru Réserve de l'Obédience 2007. Båda viner som ligger en bit över rödingstrecket (500kr+). I mina ögon så är detta seriösa viner av vinerier som vågat visa på fördelen med skruvkork. De är få men de har visat vägen på en förhoppningsvis i framtiden mer förekommande väg.