Bolognese à la Patjanga

Bra att ha: (Räknat på en gryta som räcker till minst 6 personer)
Salt
Peppar
1 kruka Färsk Basilika
2st Gula lökar
2 klyftor Vit lök
1st Gul Paprika
1st Morot
800g Blandfärs 50/50
40cl Mustigt rödvin
1kg Krossade tomater
6cl Oloroso Sherry
Tillagningsmetod
Börja med att hacka grönsakerna grovt. Bryn lökarna, paprikan, morötter i en massa smör i grytan till det mjuknar, krydda gärna med svarteppar och salt redan här. Tag ur dessa och ös på nytt smör i grytan.
Bryn färsen som kryddas efter behag med svartpeppar och salt, personligt tips är att ha mycket peppar...
Tillsätt rikligt med rödvin och låt det reducera utan lock tills ytlagret hamnar strax under färsen (Brukar ta någon halvtimma). Tillsätt nu krossade tomater, vitlök och de brynda grönsakerna. Krydda nu med salt, peppar och smaka av. Tillsätt även ett par centiliter Oloroso Sherry för att höja smakerna som också ger viss sötma.
Låt nu koka i ungefär en timma utan lock så det reducerar ner och när köttfärsåsen börjar bli mustig så sätt på locket och dra ner värmen och låt det puttra i någon timma eller två.
OBS: Var noga med att röra om då och då så att det inte bränner fast!
Servera med spaghetti och riven Parmigiano Reggiano och för sakens skull dekorera med några basilikablad samt ett gott italiens rödvin. Några personliga favoriter finner du nedan.
Tillagningstid: Cirka 3-4 timmar
Vintips
2015 Ornellaia, Le Volte dell*Ornellaia
Toscana, Italien (32472) 169kr
2013 Josetta Saffirio, Barolo
Piemonte, Italien (99257) 299kr