Rulltårtans dag 2018

Idag den nionde augusti är det rulltårtans dag och det firar jag genom att baka och återpublicera detta fantastiska recept på rulltårta jag lärde mig när jag arbetade på äldreboende i Västervik på 00-talet!
 
 
 
Hoppas det ska smaka!
 
Detta är ett recept som inte bygger på exakta centiliter eller gram utan på proportioner.
Ingredienser
3 Ägg
Socker
Mjöl
Bakpulver
Vaniljsocker
Fyllning (valfritt)
 
Processen
1. Börja med att sätt på ugnen på 200°C varmluft.
 
2. Knäck tre ägg i en mugg, har du ett glas så gör en markering på utsidan
av glaset med en icke vattenfast penna där nivån är.
 
3. Slå över äggen i en bunke och häll socker i glaset/muggen
upp till samma nivå som äggen var på.
 
4. Slå över i bunken och vispa ägg och socker pösigt.
 
5. Häll upp mjöl till strecket i glaset/muggen och rör upp
med två teskedar bakpulver och ett gott mått vaniljsocker.
 
6. Rör i mjölblandningen i bunken sakta och säkert
tills du har en go lagom stabil och rinnande smet.
 
7. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut smeten 
över plåten jämt till en rektangel/kvadrat. 
 
8. Ställ in i ugnen på 8-10 minuter beroende på tjocklek och grädda
till kakan är gyllenbrun.
 
9. Medens kakan gräddas i ugnen så tag ett nytt bakplåtspapper och strö ut en
generös dos socker på bakplåtspappret i samma size som kakan i ugnen. 
 
10. Tag ur kakan och vänd upp på sockret och dra försiktigt bort
bakplåtspappret som är på kakans avigsida.
Skulle kakan kämpa mot och vägra släppa så hjälper de att
pensla på kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.
 
11. Bred ut fyllningen rikligt och rulla ihop.
 
12. Låt tårtan vila någon halv minut och skär upp och servera!
 
Ett barnsligt och rolgit serveringsalternativ är att låta kreativiteten flöda och klä rulltårtan med grädde och forma till ett tåg. Pynta med godis. 
Det är bara fantasin som sätter gränserna!
 
Dryckestips
2016 Kracher Zweigelt Beerenauslese
Oemotståndligt sött, komplext bärigt vin med den perfekta syran till rulltårtan!
Nr. 72893 225kr