Bli en bättre vinprovare.

Att prova ett nytt vin är alltid spännande och intressant för sällan har man en aning om vad som väntar i glaset. Etiketten kan säga en sak men det är inte alltid man får den presenterad för sig och då får man utgå ifrån de egna referenser man har. Referenser bygger man upp under lång tid med personliga tolkningar där man hittar sin egen trygghet i att känna igen karaktäristiska toner för olika druvor och vinstilar. 
 
Men först går vi igenom en enkel metodik att följa:
 
Utseende
 
 
 
Först så tittar man på vinet och lutar glaset lätt så vinet breder ut sig i glaset. Här är det bra att ha en vit bakgrund så att man kan se färgskiftningarna i vinet från mitten på vinet till kanten på vinet. När man har det lätt lutande glaset framför sig kollar man allra först om vinet är klart för det kan vara fällning i vinet som är helt naturligt på ofiltrerade eller längre lagrade viner. Genom färg samt färgskiftningar på vinet kan du också bedöma efter hand vilken typ av vin det är, vilken druva, vilken mognadsgrad samt vilket klimat vinet kommer ifrån.
 
 
  
Doft
 
Fotograf: Mikael Göransson, Sommelier SM 2015 05 03 
 
Det är nu den riktiga bedömningen börjar. Genom att snurra glaset som ska vara tulpanformat så att du frigör aromerna och dem koncentreras i den mindre öppningen. Nu bedömer du om vinet har en klar doft, det vill säga att vinet inte doftar fuktig jordkällare, helt oxiderat, kemikalier, eller svavel som kan tyda på en defekt...
När du väl bedömt det så känner du efter hur intensiteten i aromerna är och vad det doftar, vilken typ av frukter/bär/örter/andra smaker samt om vinet går mot unga, mogna eller övermogna frukter/bär osv... Jag tycker doften är väldigt viktig för den säger oftast mer än smaken. För här får du väldigt mycket information från vinet.
 
Smak
 
 Fotograf: Mikael Göransson, Sommelier SM 2015 05 03 
 
Det är nu man bedömer balans och struktur i vinet men allra först när man fått vinet i munnen så sköljer man runt det och gärna sippar in lite luft för att frigöra smakerna. Först känner man efter så vinet inte smakar orent, genom att utgå från samma toner som jag beskrev under doftavsnittet. När du bedömt det så känner du efter om vinet är torrt, halvtorrt, halvsött eller sött. Sedan funderar du på hur syran känns i munnen, den drar bak i kinderna och du bedömer om den är hög, medel eller låg. Om du har ett rött vin i glaset så kommer vinet att ha tanniner eller garvsyra som det heter och det känns över framtänderna under läppen i överkäken. Om det drar mycket där så har vinet mycket tanniner och känns det bara lite så har vinet låg andel av tanniner. Nu kan du bestämma dig för om du tycker att syran och tanninerna är i en balans som ger vinet struktur eller inte. Sedan funderar du på om alkoholen är påtaglig i smaken och bränner eller om den är väl integrerad i vinet vilket det skall vara i ett välgjort vin. Därefter hur fylligt (kroppen) på vinet är, om det är fylligt eller elelgant.
 
Efter dessa mer tekniska bedömningar så är det dags för vad vinet smakar. Intensiteten på smakerna först och främst sedan vilken typ av frukt/bär/örter och i vilket mognadsstadie  frukter/bär är. Med smaken bedömmer du också om vinet är fatlagrat, att du känner en ton av eksmak i munnen. Till sist i munnen bedömmer du hur länge vinet smakar i munnen, det vill säga hur lång finish vinet har vilket brukar tyda på kvalité med en längre eftersmak.
 
Utvärdering
 
 Fotograf: Mikael Göransson, Sommelier SM 2015 05 03 
 
Efter att ha tittat, doftat och smakat på vinet är det dags att dra en slutsats. Nu funderar du på vad du har kommit fram till efter din undersökning. Var vinet av superbra, mycket bra, bra, eller mindre bra kvalité och vad tyckte du detta berodde på. Det är även i denna del som du försöker gissa dig till vad det är för vin, vilken druva, vilket område samt vilken årgång vinet kommer ifrån. Just detta är det som är det svåraste och även de bästa går fel på men med erfarenhet så blir det lättare fast ändå svårare för ju fler viner från olika delar av världen du provar ju mer inser du att de kan likna varandra och skillnaderna blir mindre. Det sista du gör är att bedömma om vinet dricks som bäst idag eller mår bra av att lagras ett par år eller borde ha druckits för ett par år sedan.
 
 
 
 
Enkelt provningsblad att kopiera och klistra in i word och skriva ut.
 
Vin:
 
Utseende:
Klarhet:
Färgintensitet:
Kärnfärg:
Kantfärg:
Övrigt:
 
Doft:
Renhet:
Intensitet: 
Aromer:
Utveckling:
Övrigt:
 
Smak:
Renhet:
Torrhet:
Syra:
Tanniner:
Alkohol:
Kropp: 
Intensitet
Smaker:
Uteveckling:
Eftersmak:
Övrigt:
 
Utvärdering
Kvalité:
Orsak:
Druva/Druvor:
Ursprung: (land, område)
Producent:
Årgång:
Övrigt:
 
 
 Lycka till!